skip to Main Content

Actieve ouders op het schoolplein

Jeanine: “Als je wilt kun je elke pauze wel een mooi moment creëren!”

Vier dagen in de week verzorgen de ouders van Het Palet zelf de tussenschoolse opvang (TSO). Ouders kunnen kiezen: of ze draaien één keer in de maand of vaker mee in het schema óf ze kopen dit af met een klein bedrag per kind. Van dit geld krijgen ouders die vaker op het plein staan een kleine vergoeding.

Korte lijntjes
De TSO werkt als een gestroomlijnd systeem. Dat is mede te danken aan TSO-coördinator Jeanine: “Ik maak tweemaal per jaar een rooster waarin zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan wensen en mogelijkheden van de ouders die zich hebben opgegeven.” Als coördinator zorgt Jeanine voor korte lijntjes en een heldere communicatie zodat er elke middagpauze genoeg ouders paraat staan om de kinderen op te vangen.

Elke pauze een mooi moment
Elke middagpauze zijn er zes ouders ingeroosterd. Twee op het kleuterplein en twee tot vier bij de oudere groepen. Jeanine vertelt: “Meestal heerst er een ontspannen sfeer. Er is genoeg ruimte en materiaal voor de kinderen om zich te vermaken. Als je wilt, kun je elke pauze wel een mooi moment meemaken of creëren.” Soms mag er ook een groep onder begeleiding van ouders naar de nabijgelegen veldjes in het Kardingegebied. “Dat zorgt voor een leuke afwisseling. Er wordt veel gevoetbald en het is mooi om te zien hoe kinderen soms weinig nodig hebben om een goede vrije speeltijd te hebben in de buitenlucht.”

Kijkje in het schoolleven
Door als ouder mee te draaien in de TSO, krijg je een mooi kijkje in het schoolleven van je kind en maak je de dynamiek op het plein mee. Jeanine, die zelf ook vier kinderen op Het Palet heeft, vertelt: “Het is gaaf om te zien als een groep ineens het voetballen ontdekt en dan als hele groep sportief bezig is tijdens de pauze. Of wanneer ik een lang touw aan het hek bind, ga draaien en een hele groep zich verzamelt om te gaan touwtje springen onder aanmoediging van de rest.” En ook op het kleuterplein is het genieten: “Zelfs met iets simpels als een bellenblaas kun je bij de kleuters een pauze met vreugde vullen.”

Lees meer over de opvangmogelijkheden op Het Palet

Back To Top