skip to Main Content

"Je leert hier vaardigheden die voor de rest van je leven belangrijk zijn."

Eline is moeder van Boaz (13) en Lisa (9). Haar dochter Lisa zit in groep 6 van Het Palet. Je zou kunnen zeggen dat Lisa de reden is dat er op Het Palet een levendige schaakcultuur is ontstaan.

Mooi middel
Eline vertelt: “Ik kwam met schaken in aanraking omdat Lisa vijf jaar geleden graag op een schaakclub wilde. Ik had nooit bedacht dat schaken zo’n mooi middel kon zijn om kinderen basisvaardigheden bij te brengen. Niet alleen het omgaan met verliezen en winnen, maar ook vaardigheden zoals vooruitdenken, je verplaatsen in de ander, respect hebben voor wat een ander doet. Dat zijn dingen die voor de rest van je leven belangrijk zijn.”

Regel het maar
Enthousiast geworden, gaat Eline naar de directeur van Het Palet met de vraag waarom er op de school geen schaken wordt aangeboden. De directeur reageert nuchter en open: Regel het maar. Dat laat Eline zich geen twee keer zeggen: “Binnen twee weken had ik 18 enthousiaste kinderen uit groep 3 tot en met 8 bij elkaar die graag les wilden hebben.” Ook regelt ze een goede gediplomeerde schaakdocent. “We konden beginnen!”

Diepgaande lessen
Elke woensdagmiddag komt de groep bij elkaar in een lokaal van school. Eline vertelt: “Na vijf jaar in het wereldje weet ik er genoeg van om de beginners les te kunnen geven. Voor de echte diepgaande lessen hebben we leraar Ronald van Nimwegen. We boffen om hem als docent te mogen hebben. Hij geeft al jaren les op meerdere scholen en elke vrijdagmiddag bij schaakclub de Paardensprong.”

Draaiende radertjes
Tijdens het schaken op school ziet Eline mooie dingen gebeuren: “Gisteren zat ik tegenover een meisje van zes jaar te schaken. Al spelende benoemde ze wat ze dacht dat ik aan het doen was. Toen ze haar dame in veiligheid had gebracht en ik haar in de volgende zet mat zette, was ze niet boos of verdrietig. Ze bekeek ze de situatie met een glimlach. Je kon de raderen zien draaien. Dát vind ik zo mooi om te zien!”

Eigen stappenboekje
De kinderen werken tijdens het schaken met lessen uit een eigen stappenboekje en kunnen een officieel schaakdiploma halen. Ook is er een interne competitie, waar de kinderen een beker of een medaille kunnen winnen en ervaring krijgen met het spelen van wedstrijden. Eline vertelt: “Naast kinderen met een hoog IQ die hongerig zijn naar extra uitdaging, komen er ook kinderen met bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis die heel goed blijken te kunnen schaken. Het is heel gaaf om ze te zien ontdekken dat ze meer kunnen dat ze dachten.”

Nieuwsgierig geworden naar Het Palet? Bekijk onze onderwijsvisie.

Schaken
Back To Top